Учешће наше школе у активностима Унескове мреже школа

 World Poetry Day

У школској библиотеци је организован час поезије у час обележавања Светског  дана поезије (21.март). Учествовали су чланови библиотечке секције и најуспешнији рецитатори школе.


International Womens Day

Кроз креативне радионице, израду честитки мамама, бакама, теткама, приредбу наших најмлађих ученика, обележили смо Међународни дан жена.


International Mother Language Day

 

21. фебруар се обележава Међународни дан матерњег језика. Овај дан редовно прослављају земље чланице UNESCO-a како би промовисале језичку и културну разноликост. Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и вишејезичности.

Право на употребу матерњег језика је једно од основних људских права. Матерњи језик је део културног идентитета народа, тачка препознавања, различитости али и толеранције и разумевања. Језик је најмоћније средство комуникације, служи међусобном споразумевању и дијалогу. Очување неког језика значи и признање посебне вредности регионалног идентитета, па кад неки језик нестане, светска заједница изгуби део знања о самој себи.

Волимо и чувајмо свој матерњи језик и поштујмо туђи! Срећан нам празник!

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, дотле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо ,дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно сједињавати, не прелива се у други, не пропада.“-Вук Стефановић Караџић

Душко Радовић је рекао: “Волите српски језик свакога дана помало.Српски језик нема никог другог осим нас. Чувајмо оно што је наше“.

„Човек научи свој језик за годину дана. Не заборавља га док је жив. Народ га не заборавља док постоји.“ (Из „Завештања Стефана Немање“ Мила Медића)

„Најлакше пишем кад пишем језиком, реченицом, свога родног краја.“-Десанка Максимовић


23. децембра 2021. oбележили смо 150 година од рођења Јована Дучића

У амфитеатру школе је одржан јавни час посвећен Јовану Дучићу – 150 година од рођења. Ученицима осмог разреда је приказан рецитал под називом „Не бити као остали, а бити ипак само човек“. У склопу рецитала казиване су одабране песме и мудре мисли овог наш великана. Било је и лепих нота. Овим поводом су урађене и зидне новине, које су изложене у школској библиотеци. Идеја је била да ученицима приближимо лик и дело Јована Дучића, да их мотивишемо за писану реч и књигу уопште.


Холокауст у окупираној Србији за време Другог светског рата

13. децембрa 2021. kустоси Музеја жртава геноцида из Београда одржали су ученицима 8-1 и 8-3 предавање о страдањима у окупираној Србији у октобру 1941. године.


International Literacy Day

Обележили смо Међународни дан писмености (8. септембар)

Библиотекар школе Милика Јовановић одржала је радионицу у одељењу II-1 са члановима библиотечке секције на тему „Буди писмен“. Ученицима је приказана презентација о врстама писмености, а затим су кроз одабране примере загонетки и слагалица радили на богаћењу свог језика.
Идеја је била да истакнемо важност образовања и писмености, да ученицима приближимо школску библиотеку и да их мотивишемо за књигу и писану реч, а самим тим да утичемо на њихову радозналост, креативност и логичко мишљење.

Писменост је вештина, вештина која не значи само познавање граматике и правописне норме, већ је то много више. Бити писмен значи да умемо да протумачимо и разумемо време у којем живимо и да се изборимо са оним што чујемо и са чим се сусрећемо на сваком кораку. Ученици II- 1 учитељице Данке Тешић су на радионици успешно применили своје стечено знање и показали практичним примером да разумеју дефиницију писмености.


International Arts Education Week – Међународна недеља уметничког образовања

UNESCO слави Међународну недељу уметничког образовања од 24. и 30. маја 2021. године у којој смо и ми учествовали. Ученици су показали значај уметничког образовања за одрживи развој, посебно током овог изазовног времена. Ученици IV2 су у оквиру предмета Чувари природе правили хранилице и појилице за птице.

„Изложба књига за децу и младе“

Ученици свих старосних група и из свих земаља света послали су кратак видео запис на свом матерњем језику коју књигу/књиге препоручују које помажу у постизању бољег, одрживог, чистог и пре свега праведнијег и равноправнијег света.  У следећем прилогу можете видети препоруке наших ученика.


„Годину дана након пандемије“

У пројекту „Годину дана након пандемије“ нашу ученици, као и ученици школа чланица Унескове мреже школа, одговарали су на следећа питања:

1.     Како се сналазите годину дана након пандемије?

2.     Да ли и даље учите онлајн или сте се вратили у школу?

3.     Да ли сте се видели лично са својим предметним наставницима и учитељима?

4.     Шта је то што је било најгоре/најбоље када нисам био у школи?

5.     Шта желите да кажете људима који гледају видео?

У следећим прилозима можете видети одговоре  ученика 4-2



Хакуј смеће – акционо учење за одрживи развој

„Trash Hack: Action Learning for Sustainable Development

Ученици су направили и изложили своје еколошке јелке и украсе од материјала за рециклажу, које су скупили селектујући отпад у свом домаћинству.

Промовисали смо изложбу у холу школе, а улазнице су били пластични чепови, као наша подршка акцији „Чеп за хендикеп“.

Активност је реализована кроз обогаћени једносменски рад 3. и 4.разред.

Видео наше школе можете видети на линку : https://www.youtube.com/watch?v=z_3s5ShmBx8

 


Обележавање значајних датума

Међународни дан писмености (8. септембар) (International Literacy Day)

У складу са околностима бележили смо Међународни дан писмености (8. септембар)

Библиотекар школе, Милика Јовановић одржала је радионице у одељењима IV2,II1,II2 и II3 на тему „Буди писмен“. Ученицима је приказана презентација о врстама писмености, а затим су кроз одабране примере могли да уоче најчешће правописне и граматичке грешке.

Писменост је вештина. Кад се каже вештина, онда се мисли да је писмена особа она која уме да исправно чита, пише и говори, уз разумевање, да познаје правопис и језичка правила и примењује их у свим животним ситуацијама.


Међународни дан људских права (10. децембар) (Human Rights Day)

10. децембра давне 1948. године потписана је Универзална декларација о људским правима. Људска права су основна права која има свака особа, која се стичу рођењем, без обзира на држављанство, пребивалиште, пол, национално или етничко порекло, боју коже, веру, језик или било који други статус.  Ученици су кроз радионицу и паное приказали која су то права људи и деце и колико је важно да их поштујемо, примењујемо и ширимо позитивне ставове, да сви имамо једнака права без обзира којој групи припадамо.


Међународни дан образовања (24. јануар) (International Day of Education)

Међународни дан образовања се обележава 24. јануара. Образовање има велики значај за сваку особу која жели да буде успешна у животу. Учење помаже у изградњи карактера, у развоју мишљења и интелекта. Ученици IV 2 су кроз паное и презентације показали колико је образовање важно за сваког човека.

 


Светски дан радија (13. фебруар)(World Radio Day)

Светски дан радија је Унеско утврдио 2011. године и то баш зато што је 13. фебруара 1946. године први пут емитован програм Радија УН. Ученици су кроз презентацију сазнали како је радио моћно средство комуникације, када је емитован први радио талас и колика је важност радија и данас. Донели су и фотографије како је радио некад изгледао. Заједно смо дискутовали о томе да ли је радио важно средство комуникације и колико се данас користи.


Међународни дан матерњег језика (22. фебруар) (International Mother Language Day)

Ученицима IV2 разреда је приказана презентација на ову тему. Погледали су и зидне новине о Вуку Стефановићу Караџићу и Доситеју Обрадовићу.

21. фебруар се обележава Међународни дан матерњег језика. Овај дан редовно прослављају земље чланице UNESCO-a како би промовисале језичку и културну разноликост. Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и вишејезичности.


Међународни дан жена (8. март) (International Women’s Day)

Ученици нижих разреда су правили честитке за маме, баке, стрине, тетке…. 


Међународни дан броја „ПИ“ (14. март) (International Day of Mathematics)

Ученици свих разреда су узели учешће на ревијалном такмичењу које је организовало Друштво математичара Србијe.


Светски дан заштите вода (22. март) (World Water Day)


Светски дана књиге и ауторских права (23. април) (World Book and Copyright Day)

Предшколци у матичној школи су обележили Светски дан књиге.

„Наше књиге сећања“