Историјска секција

У оквиру програма секције проучава се завичајна историја, као и занимљиви догађаји и личности из разних историјских периода с којима се ученици упознају на редовним часовима.
Активности ученика се односе на прикупљање информација из историјске литературе, часописа и интернета, затим писање реферата, обилазак значајних локалитета у нашем завичају и израду паноа поводом неких значајних датума.

Циљеви секције су да ученици:

 • Упознају културу, традицију,обичаје и историју свих народа у Србији
 • Посете и упознају културно-историјске споменике нашег града  и околине
 • Посебним активностима обележавају значајне датуме у историји града
 • Сарађују са појединим друштвеним институцијама
 • Учествују у хуманитарним и  акцијама очувања животне средине
 • Промовишу националну и религијску толеранцију

 

 

___

У понедељак 10. марта 2014. године, 15 ученика наше школе је присуствовало приредби у Гимназији „На сред куће змајево гњездо“. Посету представи је организовала наставница Весна Лучић.

SAMSUNGSAMSUNG

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________

Дешавања на часовима додатне и допунске наставе

17.mart 2014 (3)

17.mart 2014 (1)17.mart 2014 (2)

__________________________________________________________________

Извештај са шаховског такмичења одржаног 13. и 15..новембра 2013.године,

поводом Дана школе „Стари град“

Такмичење у шаху, ученика наше школе, а поводом Дана школе, је одржано 13. и 15. новембра 2013.године, са почетком у 13 часова, у учионици за историју. Такмичење су организационо подржали  наставница Лучић Весна (проф. историје) и ученик средње медицинске школе  Јовичић Радован –  волонтер.

sahovski turnir (1)

На такмичењу је учествовао 16 дечака и 8 девојчица. Такмичење се одвијало по куп систему. Партије су трајале 2×5 минута за дечаке и 2×10 минута за девојчице..

sahovski turnir (3)

sahovski turnir (4)

 

 

 

 

 

 

 

 

Резултати такмичења су у прилогу.

 

У категорији дечака прва четири места су заузели:

 1. Андрија Филиповић 7-3
 2. Војислав Караклић 7-3
 3. Далибор Јањић 6-3
 4. Марко Бујић 7-3

У категорији девојчица прва четири места су заузеле

 1.  Уна Родаљевић  5-3
 2. Јелена Челиковић 5-1
 3. Александра Курлагић  5-3
 4. Марта Мисаиловић 7-3

sahovski turnir (2)

 

Такмичење се одвијало без икаквих проблема.

Захваљујемо се на подршци Дому ученика средњошколаца и наставници Оливери Куљанин, који су нам помогли у организацији такмичења тиме што су нам дали своју шаховску опрему.

 

 

_____________________________________________________________________________

Удружење потомака ратника 1912-1920. „Мајор Коста Тодоровић“ је организовало СВЕЧАНУ АКАДЕМИЈУ поводом 95. годишњице ослобођења Ужица у Првом светском рату 29. октобра 1918. године.

pozoriste - oslobadjanje Uzica (3)

Академија је одржана у сали Народног позоришта у Ужицу у 12 часова.

70 ученика наше школе од 5-8 разреда је присуствовало овом јединственом догађају.

pozoriste - oslobadjanje Uzica (1)pozoriste - oslobadjanje Uzica (2)

 

Ученике су водили наставници: Весна Лучић, Милка Митровић, Недељко Ваљаревић и Бојана Глигоријевић.

______________________________________________________________________

********

У сали парохијског дома у Ужицу 24. септембра 2012. године одржано је предавање под називом „ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ, ГОЛГОТА СПЦ У ПОСЛЕРАТНОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ ОД 1945. ДО 1960. ГОДИНЕ“. Припремио га је Немања Спаловић, историчар и чтец СПЦ.  Предавање је засновано на званичним документима СПЦ из периода од 1945. до 1960, који говоре о страдању цркве у послератном периоду. На почетку и на крају предавања хор «Златиборска вила» је отпевао неколико пригодних песама. Предавању је присуствовало 19 ученика наше школе.

 

_______________________________________________________________________

Поводом Дана града и у част стогодишњице балканских ратова у Народном музеју је отворена изложба „Дринска дивизија, Четврти пук и Ужичани у Балканским ратовима 1912/13», аутора Радивоја Папића, а у Историјском архиву је ,у исто време, отворена изложба  «Архивски документи – сведоци прошлости 1862 – 1962» аутора Милеве Милошевић.

Ове изложбе је посетила већина ученика осмог разреда наше школе, пошто им по узрасту и градиву које обрађују изложбе потпуно одговарају. Поред њих, изложбе је посетило и неколико група ученика од 5-7. разреда.

 

 

___________________________________________________________________________________

Поводом стогодишњице Првог балканског рата, Градски одбор потомака ратника 1912-1920. «Мајор Коста Тодоровић» је организовао 5. новембра 2012. године, округли сто на тему «Ужички крај и Стари Влах у Балканским ратовима 1912-1913. године».

Двадесет и три ученика наше школе су присуствовала овом округлом столу.

 

******

У част стогодишњице Балканских ратова и ослобођења српских територија од турске власти и наша школа је узела учешће. Скромно, али садржајно, историјска секција је израдила три паноа: један теоријски са главним аспектима Балканских ратова,  други је посвећен , војсковођама/државницима,  који су у њему учествовали, а трећи је посвећен биткама, које смо војевали и њиховим учесницима, војницима, обележјима/споменицима. Међу војницима се нашла и једна жена, чувена Милунка Савић.

 

 

 

 _______________________________________________________________________________

 

 

Посета изложби

“ ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ ТЕСЛИНОГ АЛБУМА“

 

И ове школске године, настављамо дугогодишњу традицију историјске секције, пробраног праћења културних догађаја у нашем граду.

За почетак школске 2012/2013. године, посетили смо 10-ог септембра 2012. године, изложбу Историјског архива ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ ТЕСЛИНОГ АЛБУМА.

Као визуелно сведочанство једног времена и једног живота, уз прецизне описе садржаја, фотографије из ове посебне колекције пружају могућност да се наш чувени изумитељ из Смиљана и његов научни рад боље изуче и популаризују. Преко 120 фотографија и других докумената из Теслине личне заоставштине је око 50 наших ученика  видело први пут.

 _____________________________________________________________________

Посета трибини

„БАЛКАНСКИ РАТОВИ -ВЕК КАСНИЈЕ“

У четвртак 13. септембра 2012. године, у  19 часова, у препуној сали Градске куће у Ужицу, одржана је трибина „БАЛКАНСКИ РАТОВИ – ВЕК КАСНИЈЕ“ на којој је говорио г-дин Чедомир Антић уважени историчар и аналитичар. Након веома садржајног излагања г-дин Антић је одговарао на питања грађана. На почетку и на крају Трибине хор «Златиборска вила» је отпевао неколико песама.

Трибини је присуствовало 26 ученика наше школе.

 

Весна Лучић

________________________________________________________________________ 

Професорка Весна Лучић са већином ученика који су учествовали у радионицама 

 

Извештај са реализације Постер пројекта са темом

„ЛИЧНА И ДРУШТВЕНА ОДГОВОРНОСТ “

Основна школа „Стари град“ из Ужица је узела учешће у обележавању Међународног дана сећања на жртве холокауста, реализацијом радионица у оквиру Постер пројекта са темом „Лична и друштвена одговорност“и изложбе у холу школе „ Учинимо свет лепшим (у себи и око себе)“. Радионице су реализовали ученици седмог и осмог разреда у оквиру историјске секције. Пројекат и радионице реализовале су:  Весна Лучић, професор историје и Зорица Димитријевић, стручни сарадник и наставник грађанског васпитања.

Од краја новембра 2011. и током децембра 2011. године реализовано је пет радионица у оквиру Постер пројекта из Јад Вашема.

Време реализације

Теме

Активности

Материјал

28. новембар 2011. Холокауст-лична и историјска димензија (општи оквир) Предавање, разговор, рад на ликовним и текстуалним историјским изворима Плакати из збирке Јад Вашема „But the storu didn’t end that way“Историјски извори :Милан Ристовић, Прогоњени и њихови саучесници: солидарност и помоћ Јеврејима у Србији 1941-1944, Зборник радова Израелско-српска научна размена у проучавању холокауста, Београд 2008, 169, 170, 188, 191
5.децембар 2011. Холокауст у Србији и на просторима Југославије ППТ, разговор Материјали из Музеја жртава геноцида  у Београду и Јад ВашемаМилан Кољанин, Немачки логор на Боградском Сајмишту 1941-1944, Београд 1992, 39
12.децембар 2011. Солидарност и помоћ Јеврејима у Србији Радионица, рад на тексту Милан Ристовић, Прогоњени и њихови саучесници: солидарност и помоћ Јеврејима у Србији 1941-1944, Зборник радова Израелско-српска научна размена у проучавању холокауста, Београд 2008, 207,208
19.децембар 2011. Холокауст-превенција злочина против човечности Радионица, скицирање порука, тема, осмишљавање плаката Флип-чарт, фломастери, А-4 папири
26.децембар 2011. Лична и друштвена одговорност Радионица, израда плаката Флип-чарт, фломастери, А-4 папири
16.јануар 2012. Изложба: „Учинимо свет лепшим“ Постављање изложбе: „Учинимо свет лепшим“ Флип-чарт, фломастери, А-4 папири, постери, плакат из Јад Вашема, слике из књиге Деца у рату

 

Поруке које су изнедриле радионице и на основу којих су рађени постери су:

– Свако има право на живот.

– За доброту сваки дан је добар дан.

– Планета је дом свих нас.

– Срећни заједно.

– Не треба да мрзиш сваку ружу, ако си се убо у један трн.

– Што не желиш теби да се деси не чини другоме.

– Не смемо судити на основу вере, изгледа, јер сви смо људи.

– Са љубављу према другима, у бољу будућност.

 

Слике са радионица:

 

ПАНОИ СА ИЗЛОЖБЕ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

********

У сали парохијског дома у Ужицу 24. септембра 2012. године одржано је предавање под називом „ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ, ГОЛГОТА СПЦ У ПОСЛЕРАТНОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ ОД 1945. ДО 1960. ГОДИНЕ“. Припремио га је Немања Спаловић, историчар и чтец СПЦ.  Предавање је засновано на званичним документима СПЦ из периода од 1945. до 1960, који говоре о страдању цркве у послератном периоду. На почетку и на крају предавања хор «Златиборска вила» је отпевао неколико пригодних песама. Предавању је присуствовало 19 ученика наше школе.