Прослава школске славе Светог Саве

Окупили смо се и овог 27. јануара да обележимо нашу школску славу, Светог Саву. Прича о Светом Сави је најдужа прича о којој причају српски ђаци, а та прича не стари. Свети Сава, као школска слава, слави се од 1840. године, када је то предложио Атанасије Николић, ректор Лицеја у Крагујевцу. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за “патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља”.

Поздравни говор директорке

Директорка школе, Станимирка Смиљанић Раонић, честитала је свима славу са жељама да ученици, запослени и пријатељи школе наставе светосавски пут знања. У свом говору директорка се захвалила свим присутнима и поздравила представницу локалне самоуправе Наду Јовичић чланицу Градског већа задужену за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам и представнике Савета родитеља и Школског одбора.

Поздравни говор директорке

 

Прослава је почела Химном Светом Сави, а  потом су свештеници освештали славски колач и честитали школску славу.

 

Након тога изведена је ђачка  приредба  посвећена првом српском архиепископу, коју су припремили ученици, уз подршку учитеља и наставница. Свечаности су присуствовали бројни родитељи и пријатељи школе.