Недеља сећања и заједништва

Одлуком Владе Републике Србије („Службени гласник РС“, број 18/24) образована је Радна група за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду. Радна група је предложила организовање Недеље сећања и заједништва у свим школама на територији Републике Србије, у периоду од 7. до 10. маја 2024. године. 

Циљ Недеље сећања и заједништва је одавање поштовања жртвама, подршка њиховим породицама, пријатељима и широј заједници, као и развој вредности, вештина, знања и критичког размишљања код ученика, потребних за живот у савременом друштву, кроз реализацију активности које су усмерене на неговање културе сећања, развој и промоцију хуманости, емпатије, толеранције, поштовања и дијалога.

Разрађени су приручници за родитеље, који се налазе на следећим линковима:

https://prosveta.gov.rs/wp-content/uploads/2022/05/HF27-growing-up-democratic-family-SRP.pdf

https://prosveta.gov.rs/wp-content/uploads/2022/05/HF27-living-democratic-family-SRP.pdf

Недеља сећања и заједништва је у ОШ “Стари град“ обележена  активностима под слоганом „Заједно смо лепши заједно смо јачи“. Стихови песме, које је написао Љубивоје Ршумовић,  су требали да окупе активности које  јачају заједништво, емпатију и подстичу разумевање и толеранцију.

 

Спортске игре и турнири су организова са циљем да:

  1. Учи ученике како да раде заједно као део тима, развијајући вештине као што су комуникација, сарадња и подршка.
  2. Учи ученике поштовању према противницима, судијама и правилима игре, учећи учеснике важности фер плеја и спортског понашања и толеранцији на пораз.

У активностима су учествовали сви ученици млађих разреда наше школе у матичној и у издвојеним одељењима школе, више од 400 ученика.  Организовани су турнири између две ватре, моторички полигони, спортске игре између ученика различитих одељења, предшколци са ученицима другог разреда, ученици другог разреда са четвртацима и међусобно надметање одељења на нивоу разреда.

 

Ученици представници Ученичког парламента су организовали акцију „Зачепимо предрасуде“

 

Представници Ученичког парламента су реализовали акцију анимирајући ученике старијих разреда, што је 16 одељења  наше школе да прикупе чепове, и са наставницом Винком Милић предали у удружење инвалида церебралне и дечије парализе.

Ученици старијих разреда рецитовали су песму ,,Другарство“ на језицима који се уче у нашој школи, италијанском, руском и енглеском језику ученицима млађих разреда промовишући и негујући различитост. 

Линк на коме се налази видео:

https://www.facebook.com/share/v/4Vtc5MHuxXWZj1Ru/?mibextid=qi2Omg

 

Изложба радова ученика „Заједно смо лепши заједно смо јачи“ је организована у холу школе с циљем да:

  1. Омогући ученицима да своје емоције изразе на креативан и индивидуалан начин. Сваки цртеж има своју јединствену интерпретацију и може осликавати дубину и сложеност емоција сваког ученика.
  2. Дељење цртежа с другима може олакшати разумевање и емпатију међу ученицима. Кроз цртеже, може се изразити подршка, љубав или саосећање према другима.

Сви ученици млађих разреда су на редовним часовима ликовне културе израђивали радове, док су даровити ученици старијих разреда израђивали радове већих формата.