ДЕЧЈИ НАУЧНИ КАМП (ВИРТУЕЛНИ)

ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ НАУКЕ

Виртуелни ДНК
Наука у комшилуку! 

 

Након сјајног провода током нашег ДНК прошлог лета, сви смо се радовали новим шумским авантурама и овог летњег распуста. Нажалост, због епидемије Ковида-19 морали смо да изменимо планове.

Екипа која организује ДНК већ годинама се не предаје лако! Окупили смо се (наравно виртуелно), мозгали, разменили идеје и осмислили нови програм – како да и овог распуста деци понудимо узбудљиво научно дружење у виду првог виртуелног Дечјег научног кампа!

Овогодишњи виртуелни ДНК je заказан за седмицу од 3. до 7. августа, а позвана су деца из целе земље! Програм је првенствено предвиђен за децу основношколског узраста, од завршеног првог до завршеног осмог разреда, али је отворен и за заинтересоване истраживаче до 18 година.

Због тога што је ово виртуелни програм, први пут нисмо приморани да ограничимо број учесника – што нас буде више, биће занимљивије и све пријаве ће бити одобрене.

За учешће је потребно да дете воли науку и истраживања и да има уређај са приступом интернету, као и друштвеним мрежама и платформама које ћемо користити током кампа (Viber, Instagram, YouTube).

Тема виртуелног ДНК овог лета ће бити Наука у комшилуку! Деца ће свакога дана имати прилику да се упусте у малу научну авантуру на различиту интересантну тему. Сваки од пет дана кампа почеће виртуелним окупљањем током којег ћемо разговарати са стручњацима за тему дана и испричати им основне ствари о задацима које ће имати. Деца ће потом добити истраживачки траг који ће водити до задатка, који ће водити до изненађења, тј. новог открића о непосредном окружењу у ком живе. Сваки дан ови истраживачки задаци ће децу упутити у потрагу за новим знањима, можда у сопственом стану, на тераси, у дворишту или у најближем паркићу (у ком случају је важно да млађа деца имају пратњу одраслих). Током потраге ћемо све време комуницирати путем групног chata, размењивати идеје, тражити одговоре на питања, делити снимке, фотографије и аудио-записе прикупљених података.

Свакога дана у фокусу интересовања ће нам бити различита научна тема кроз коју ћемо истражити свој комшилук! Крећемо од метеорологије и астрономије, анализирамо дневно и ноћно небо, онда идемо на биологију и посматрамо птице из нашег комшилука, правимо појилицу за њих, а истражујемо и биљни свет који расте у нашем комшилуку. Све време откривамо и бележимо историју свог комшилука правим научним методама! Тако да кроз ову истраживачку ДНК авантуру сазнајемо и о науци и о свом непосредном окружењу!

Поподне последњег дана (петак, 7. августа) ће бити резервисано за програм уживо на Инстаграму, током кога ће деца моћи да се укључе видео-позивом и нашој заједници научних ентузијаста на мрежама представе своја открића и закључке.

Како пријавити дете?

Своје дете можете пријавити путем овог линка

Формулар за пријаве садржи контакт податке родитеља и детета. Послата пријава не значи аутоматски пријем детета на програм. На вашу е-мејл адресу уз потврду пријема ће стићи и документ о сагласности за учешће детета у виртуелном ДНК, који треба да одштампате, потпишете, фотографишете или скенирате и пошаљете нам назад, и тек онда је пријава финализована.

Програм је у потпуности бесплатан за све учеснике.

ПРИЈАВИТЕ СЕ